Thursday 8 May 2014

Foliranti protiv Šabana



Prošlo je pet godina kako je Skupština Niša donela odluku o preimenovanju „Južnog bulevara” u “Bulevar Šabana Bajramovića”. Odluka, objavljena u „Službenom glasniku“, ispostaviće se, bezvredna je. Peticije žitelja sa ove adrese, ostale su dovoljan razlog lokalnim vlastima da ne sprovedu sopstvenu odluku. Ništa čudno - u gradu u kome je generalni pravac razvoja - stihijska samovolja, a dominantni diskurs - šovinizam.

Nedoslednost vlasti i njena populistička popustljivost prema samoorganizovanim lokalnim bundžijama, jasno pokazuju neiskrenost i nedovoljnu sigurnost u sopstvenu odluku. Usudio bih se reći da je jedna legalna odluka organa lokalne samouprave, zapravo laž, ili uličnim žargonom rečeno, foliranje. Lokalna vlast, koja donosi odluku o preimenovanju iz navodnog poštovanja prema preminulom stvaraocu, ustuknuće pred par stotina glasača i za svoje postupke pronaći će izgovore u nepoštovanju tenderske procedure i neobavljenoj javnoj raspravi na nivou opštine. Rečju, foliranje.

Žitelji „Južnog bulevara”, sa druge strane, svesni su nedopustivosti svog anticiganizma. U argumentovanju svojih stavova protiv preimenovanja svoje naseobine, oni će pribeći sličnom modelu kao i gradske vlasti, foliraće se. Tako će u prvi plan isticati najdominantniju vrednost našeg društvenog trenutka, novac. Preskupo menjanje ličnih isprava, pred socijalno odgovronom gradskom vlašću, ima neoborivu težinu argumenta svih argumenata. Činjenicu da su hiljade drugih građana Niša menjali svoja dokumenata zbog preimenovanja ulica i bulevara i da „Južni bulevar” nije izolovan slučaj, svi će prećutati.

Argumentima derana, vođe ove ulične pobune pokušaće da nas ubede u dobronamernost svojih pobuda.

„Nije reč ni o kakvom bulevaru, već o ulici od nekih 500 metara, koja je u stvari slepa, nikud ne vodi, ide pored pruge od rampe na Trošarini i završava se kod ograde EI i slabo je prometna. Ako je grad zaista iskreno hteo da se oduži velikanu romske muzike, onda je, po našem mišljenju, trebalo da uzme u obzir neku prometniju ulicu bližu centru Niša, gde se nalaze kafane u kojima je Šaban pevao. Tada bi efekat bio veći, jer bi posetioci Niša, turisti i prolaznici mogli da vide ulicu sa Šabanovim imenom. A tada bi i imala svrhu i ideja o podizanju spomen-obeležja umetniku na lepšem i vidljivijem, upadljivijem mestu.“ dušebrižno će jedan od njih.

Jedan drugi će, ipak primetiti da se Romska mahala nalazi nedaleko odatle, i da će neko romsko dete biti svakako srećnije da se njegova ulica zove po poznatom romskom pevaču. Dodaje kako bi ulica trebala da bude „tamo gde je njegov narod“.

Uz sav trud, anticiganizam se ipak ne da sakriti, a na ove zlurade i omalovažavajuće komentare, gradski političari odgovaraju ćutanjem. Drugim rečima, odobravaju ih.

Radi zdravog razuma, podsetiću da je do Zorana Ćirića, Dejana Stojiljkovića i Džez sastava „Eyot“, a još od čuvenog Stevana Sremca, Šaban Bajramović jedini umetnik koji je živeo i stvarao u Nišu, a za života stekao popularnost i priznanje daleko van svog mesta. Grad, koji tako dramatično oskudeva u priznatim stvaraocima, ne bi smeo da se kocka sa vrednostima koje oni ostavljaju za sobom.

„Nesreća“ Šabana Bajramovića da je bio ciganin, nesreća je palanačkog stida neukih a moćnih, kojima je šovinizam jedina odbrana pred sopstvenim neznanjem, čemerom i kalom.


1 comment:

  1. Citam tekst mladog gospodina i ne mogu da verujem koliko uvreda na moj racun jer zivim u Juznom bulevaru. Sovinista, anticiganista, neuk, folirant, deran...Sve ovo samo zato sto sam se usudio da svoje misljenje iskazem na najdemokratskiji nacin potpisavsi pomenutu peticiju? Pitate me za razlog....da li je bitan razlog, da li mora da postoji razlog da bih drugacije mislio od Vas? Nikada nisam razumeo potrebu ljudi da namecu nekom svoje misljenje a da ne pricam o tadasnjoj gradskoj vladi koja je na silu progurala ovu promenu.Smatrali su kao i VI da smo mi pobogu derani, nepismeni i da bi oni trebali da razmisljaju umesto nas. Da li bi nas mladi gospodine primili u Vas svet pismenih, obrazovanih, umetnickih dusa sa sirokim shvatanjima da smo okacili nove table? Naravno da ne, ovo je samo jedan od razloga da se oglasite, ispljujete ljude koji ne misle kao Vi. Unapred se izvinjavam sto nisam cuo za dzez sastav „Eyot“ a i kako bih ja sam jedan obican deran, vodja ulicne pobune, sovinista, okruzen sopstvenim neznanjem, cemerom i kalom...

    ReplyDelete