Thursday 20 December 2012

Spomenik caru Konstantinu u Nišu - nadomak tragikomičnog kraja

Turisti zaista vole da vide sve i svašta, pa i spomenike ove vrste. Pitanje je, kakve turiste želimo u Nišu i kakav Niš želimo pred turiste. Teško mi je da poverujem da će iko doći sa jedinom namerom da poseti ovu skulpturu. U najboljem slučaju, spomenik će videti tranzitni turisti koji inače posećuju Niš, jer u Nišu organizovanog receptivnog turizma gotovo da nema. Čak i kada bi ostavio pozitivan utisak na većinu tih putnika, njegov značaj za ukupno povećanje broja gostiju neće biti veći od značaja subotnjeg buvljaka koji takođe ima svoju marketinšku vrednost, a čija autentičnost ostavlja impresivan utisak na posetioce našeg grada. Drugim rečima, spomenik neće povećati turistički potencijal grada.

Ako izuzmemo izgled predloženog rešenja, koji nekome može biti po volji, nekome opet ne, kao i sam izbor lokacije (uništiti prelep park koji vec ima značajne spomenike ili jos više naružiti kej već zagađen periferijskom arhitekturom), najveći problem je nesklad između količine novca koji će se investirati i isplativosti same investicije.

Spomenik bi se gradio u čast rimskog imperatora rođenog na teritoriji današnjeg Niša, što ukazuje na istorijski značaj ovakvog poduhvata. Jedno od pitanja koje se nameće, jeste, da li zaista mislimo da je izgradnja novog spomenika antičkom vladaru nešto što će nas reprezentovati bolje, kvalitetnije i istinitije, od zaštite i adekvatnog prezentovanja samog antičkog nasleđa, dakle materijalnih dokaza kulture tog istog imperatora i njegovih savremenika? Bojim se da ne, jer u situaciji u kojoj muzej grada Niša nema adekvatne depoe, izložbeni prostor, kada se na dnevnom nivou trguje preraspodelom slobodnih zgrada i muzejskim zemljištem, izgradnja ovakve i svake slične novokomponovane antike odvešće nas dalje od istinskog znanja, nauke, tradicije, istorije, umetnosti. 

Kao krajnji rezultat, dobićemo samo jedno kameno svedočanstvo trenda koji smo kao grad proživeli, a činjenica da će pokoji turista škljocnuti kamerom ispred biste našeg slavnog "sugrađanina", može biti varljiva uteha graditeljima istog.

2 comments:

  1. imas li konkretan predlog ili si ovo napisao samo da bi uzeo honorar?

    ReplyDelete
  2. U principu, na anonimne komentare ne odgovaram. Ipak, procitas li ista od onoga sto sam ranije pisao i govorio znao bi i za konkretne predloge. Honorare sam sebi isplacujem.

    ReplyDelete